PKN
Protestantse Gemeente Langedijk-Noord
 
Actueel

Actueel

KLIK OP EEN VAN DE ONDERSTREEPTE REGELS OM NAAR HET ARTIKEL TE SPRINGEN

ARTIKELEN mei / juni

Cursus Interreligieuze ethiek II, oktober/november in Alkmaar

E-flits Raad van Kerken Nederland, juni

Bezoek Noorderhaven door Guusje

Nieuwsbrief Oikocredit

De Baby  Box – Een Mission Possible project

Collecten overzicht 25 mei t/m 18 juni

E-flits Raad van Kerken Nederland, mei


ARTIKELEN april

foto’s van de uitdeling van Promotie van de paaspakketten en andere


Verslag van het eerste verhaal van de Allemansavonturen

E-flits Raad van Kerken Nederland, april

Voedselhulp Langedijk, nieuwsbrief maart 2017


ARTIKELEN februari/maart

E-flits Raad van Kerken Nederland, maart

Zinvolle vakantiebesteding in Luxemburg

 


Cursus Interreligieuze ethiek II, geloven in je dagelijks leven.

Elke dag maken we keuzes. Daarbij spelen normen en waarden een belangrijk rol. Onze waarden en normen hangen samen met onze antwoorden op de vraag naar de zin en het doel van ons leven.
In drie avonden bezinnen we ons vanuit Boeddhisme, Jodendom, Christendom en Islam op actuele thema’s in de samenleving van vandaag.
Wat hebben religies ons hierin te bieden?  

Docenten: 
 
Marianne Hamers, levensbeschouwelijk counselor en
Rien Erkelens, predikant PKN en tot juni 2017 voorzitter van het Interreligieus en Levensbeschouwelijk Platform Alkmaar (www.ilpa.nl ).


Data: woensdagen 4 oktober, 18 oktober, 1 november 2017.

Plaats: Mennozaal Doopsgezinde gemeente, Koningsweg 12, Alkmaar.
Tijd: 19.30 - 21.30 uur.
Kosten € 10 (voor de drie avonden) inclusief koffie of thee.
Voor meer informatie en aanmelding:
Marianne Hamers, ,
Rien Erkelens, , tel. 072-562 3237.
 


Bezoek Noorderhaven
 
In de maanden April en December brengen wij als diaconie de paas- en de kerstgroet aan enkele bewoners van Noorderhaven in Julianadorp. Ook deze keer , een mooie lentezaterdag , waar we altijd een afspraak moesten maken voor onze visite door de week , ga ik de laatste jaren op de zaterdagmorgen , ik hoef er geen afspraak te maken en de bewoners worden niet gestoord in hun dagelijkse werkzaamheden . Het weekend is vrij van de structuur en regeltjes . Jaap weet precies wie ik ben en zit fris gewassen in de huiskamer net als de andere bewoners op de afdeling , het is er gezellig en huiselijk , ik zie dat het goed gaat met Jaap en dat geeft een blij gevoel , de koekjes voor de groep , het plantje voor op tafel , de douchefris voor Jaap de lekkere snoepjes en zijn nieuwe knuffel vallen in goede aarde . Na een gesprek met de verzorging , waarin mij wordt verteld dat het goed gaat met Jaap naar omstandigheden ga ik naar mijn volgende adresje , naar Nettie , ze staat buiten op het hoekje in de zon , ik roep haar , ze kijkt niet eens om maar weet al wie ik ben , als de wiedeweerga komt ze naar mij toe en geeft me een dikke knuffel pakt mijn hand en troont mij mee naar haar kamer , een klein kamertje met een bedstee en een tv , het is minimaal maar wel háár domein , ze pakt mijn tas en kijkt wat er in zit , ze weet precies wat voor haar is en wat voor de groep is , ook bij haar vallen de kleine gaven in de smaak . Ze vertelt en huilt dat ze zo een pijn in haar buik heeft en dat ze weg wil uit Noorderhaven , het is zo een contrast met Jaap die gezellig in de huiskamer zat , Nettie voelt zich vaak alleen vertelt de begeleidster mij , een luisterend oor en een dikke knuffel doet wonderen , de koffie wordt gezet en we zitten heerlijk aan de keukentafel waar iedereen ( 10 bewoners ) wel iets vragen of vertellen wil ogenschijnlijk zo onbelangrijke verhalen en vragen maar niets is minder waar , het is de aandacht , het even samen zijn . Het voelt voor mij goed om dit te blijven doen . Het zijn juist deze mensen die we niet mogen vergeten , mensen die nauwelijks of geen eigen stem hebben . Zorg hebben voor elkaar , samen zorgen voor elkaar . Er komt bij mij een stukje uit een overweging van Ds. Venema in mij op  : “Zonder mijn naaste kan ik niet bestaan , zonder mijn naaste ben ik niet wie ik ben “. Ook de bewoners van Noorderhaven zijn mijn naasten en door hen kan ik zijn wie ik ben .
 
Namens uw diaconie ,
 
Guusje Kroon

 

 


De Baby  Box – Een Mission Possible project

De Bulgaarse Roma-meisjes behoren tot de meest kwetsbare mensen in Oost-Europa.  Armoede drijft hen tot bedelen, stelen en prostitutie. Het is voor de ouders een last om voor hun dochters te zorgen, zodat ze zo vroeg mogelijk worden uitgehuwelijkt. De meeste Roma-meisjes worden moeder wanneer ze tieners - en vaak jonge tieners - zijn. Tijdens de zwangerschap hebben ze meestal geen instructies over de gezondheidszorg of het ouderschap. Meestal komen ze voor het in eerst in contact met de medische zorg als het kind geboren is.
Voor deze speciale doelgroep jonge moeders heeft Mission Possible een nieuw programma ontwikkeld: Het Baby Box project. In dit project worden dozen met benodigdheden voor baby's en hun jonge moeders uitgedeeld in Bulgaarse Roma dorpen.
Het Baby box project van Mission Possible is een geweldige manier om exact die hulp te geven die de ontvangers nodig hebben. In het project worden moeders getraind om andere moeders in hun omgeving tot steun te zijn.
De BabyBox dozen bevatten niet alleen verzorgingsproducten en kleding voor de baby maar ook educatief materiaal voor de moeder. Medische zorg en voorlichting over opvoeden van kinderen zorg, woonhygiene en voeding zijn een belangrijk onderdeel van het project. En door dit programma komen zij, vaak voor het eerst, in aanraking met het Evangelie.
U kunt deelnemen aan dit project door het overmaken van elk willekeurig bedrag ovv “Baby Box project" of door het inzamelen van baby kleding.  Neemt u hiervoor contact met mij op!
Kijk voor meer informatie op www.missionpossible.nl
Met vriendelijke groet,
Bert Dokter
Mission Possible Nederland
0595 438672


www.missionpossible.nl
NL07 RABO 0158 0454 24
PS. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Schrijf u dan in voor onze digitale nieuwsbrief.

 

Collecten overzicht
  
Do 25 Mei  Hemelvaartsdag, Voedselhulp Langedijk
 
De stichting “Er is Geloof, Hoop en Liefde” is een voedselhulporganisatie in Langedijk welke wekelijks voedselpakketten uitdeelt voor gezinnen uit Langedijk.  Met het geven van voedselhulp wil de stichting hoop bieden aan mensen in een moeilijke situatie en geloof in de toekomst.
De liefde van Jezus Christus willen de medewerkers graag doorgeven aan de mensen.
Dit kunnen mensen zijn die van de bijstand leven, maar ook mensen met een AOW- of WAO-uitkering of mensen met 'een kleine baan'.  Voedselhulp is bedoeld om mensen verder te helpen, niet om ze afhankelijk te maken. Mensen blijven zelf verantwoordelijk en kunnen alleen zelf werken aan hun situatie. Bovendien is de voedselhulp een tijdelijke ondersteuning.

 
Zo 28 Mei  Roparun
 
De collecte is vandaag bestemd als donatie voor het deelnemende team Langedijk aan de Roparun. De Roparun is een estafetteloop van ongeveer 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: "Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven". De estafette wordt gelopen in het weekend van 3 t/m 5 juni. Informatie kunt u vinden op www.teamlangedijk.nl  en www.roparun.nl
 
Zo 4 Juni  Sterkere kerken in Nicaragua
 
In afgelegen dorpjes in Nicaragua doen leken het meeste werk in de kerk. Vaak komt er maar twee keer per jaar een voorganger langs. De lekenleiders hebben echter beperkte kennis van de Bijbel en van theologie. Via Teyocoyani, partner van Kerk in Actie, krijgen zij trainingen in bijbel kennis en gemeenteopbouw. Ook de gemeenten worden een tijdlang begeleid. Veel gemeenschappen kampen met armoede, (land)conflicten en migratie. Daarom traint Teyocoyani kerkleden hoe ze met conflicten kunnen omgaan en hoe ze iets kunnen betekenen voor anderen. De gemeenten veranderen zichtbaar door deze aanpak.
 
Zo 11 Juni  Hulp voor straatkinderen in Colombia
 
Duizenden kinderen in de Colombiaanse stad Medellín groeien op in krottenwijken. Hun dagelijks leven wordt getekend door armoede, geweld, verslavingen of drugsoverlast.
Dankzij de Stichting Straatkinderen Medellín, partner van Kerk in Actie, vinden er allerlei activiteiten plaats. Wekelijks volgen meer dan tweehonderd kinderen trainingen op de voetbalschool. Ook kunnen ze meedoen met een muziekgroep, een handwerkproject en een straatkinderenkrant. Jongeren die een opleiding volgen, kunnen bovendien begeleiding krijgen. Spelenderwijs leren kinderen om zich in te zetten, zich aan regels te houden, te communiceren en conflicten op te lossen. Zo krijgen ze meer vertrouwen in zichzelf en in anderen.
 
Zo 18 Juni  Terugkeerproject vluchtelingen - Nederland
 
In het terugkeerhuis wordt er samen met betrokkenen aan gewerkt om belemmeringen voor terugkeer weg te nemen. Vreemdelingen die niet zijn toegelaten tot Nederland hebben hier geen perspectief. Zij dreigen vanuit de vreemdelingenbewaring op straat te komen, omdat zij geen recht hebben op voorzieningen. In hun land van herkomst zien zij vaak ook geen perspectief. Sinds december 2009 is er voor deze mensen het Transithuis (terugkeerhuis). Hier worden de betrokkenen opgevangen en voorbereid op hun terugkeer.
 
Gerard Balder


foto’s Promotie van de uitdeling van de paaspakketten en andere

Een grote hoeveelheid foto’s van de uitdeling van de paaspakketten.
Ook een paar begeleidende verhalen.
http://stichtingpromotie.blogspot.nl/

 
Ook Imola heeft haar blog bijgewerkt:

Verslag van het eerste verhaal van de Allemansavonturen
 


Vanmiddag hebben we de eerste Allemansavonturen gehad.
Een geslaagde middag met 7 enthousiaste kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar.
Karin heeft het verhaal van Vrouwtje Appelwang verteld en zij zong hierbij prachtige liedjes, met haar gitaar. Daarna mochten de kinderen nog een mooie verrekijker knutselen, lekker limonade drinken en een snoepje en koekje eten.

 Martine Dijkstra

P.S. Kijk voor het Allemansavontuur voor kinderen van 8 tot 12 jaar op de agendapagina van 21 mei!!


Zinvolle vakantiebesteding in Luxemburg

Komende zomer organiseert de Stichting Grote Witte Tent kerk- en recreatiewerk in Luxemburg.
Daarvoor zijn wij op zoek naar enthousiaste jongeren die (verder) willen groeien in hun geloof en hun handen uit de mouwen willen steken.
 
Zou ik u daarom mogen vragen bijgevoegde bijlage een plaats te geven in uw kerkblad?
Wij hopen dat naast jongeren ook (groot)ouders dit lezen.
 
Heeft u vragen of opmerkingen, laat het mij gerust weten!
 
Ik hoop dat u ons kunt helpen, alvast bedankt voor uw moeite!
 
Met vriendelijke groet,
 
Jenne Minnema
PR - Grote Witte Tent

 
 
Contact
Predikant: Ds. Willem Venema, klik hier

Scriba: Dhr. D. Bootsman, Pelmolen 17, 1723 CH  Noord-Scharwoude, tel. 0226-314101, e-mail

Postadres: Protestantse Gemeente Langedijk-Noord
Postbus 120, 1723 ZJ Noord-Scharwoude, tel. Allemanskerk 0226-316203, e-mailadres:

Voor kaart klik hier: http://reliwiki.nl/index.php?title=Oudkarspel,_Dorpsstraat_878_-_Allemanskerk
 

Kerkelijk bureau (alleen op werkdagen): mevr. S. Dekker, tel. 0226-315201, e-mail  en mevr. A. Glas, tel 0226-320480, e-mail

Ledenadministratie: Dhr. J. Kreuk, e-mailadres: Voor het doorgeven van een wijziging: zie de Homepage.

Koster: dhr. H. en mevr. F. Mumu-Tuuk (Allemanskerk), tel. 0226-340494
e-mailadres:

IBAN rekeningnummer van de kerkrentmeesters: NL 32 RABO 0346 6274 27

Postadres diaconie: Protestantse Gemeente Langedijk-Noord, Postbus 2127, 1723 ZM Noord-Scharwoude
IBAN rekeningnummer van de diaconie: NL33 RABO 0346 6039 35

Webmaster: D. Hogervorst,

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.